Élelmezésvezető képzés
OKJ szám: 52 811 01
Engedélyszám: E-001338/2015/A001
Megnevezés: Élelmezésvezető
Óraszám: 500-700 óra
A képzés megkezdésének feltételei:
– Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
– Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
Legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások:
– Élelmezésvezető
A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja, allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását
– népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján
– meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével,
– kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével
– dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során
– az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására,
– meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat
– értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját
– követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait,
– felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket
– irányítani a napi élelmezési feladatokat,
– megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat
– a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot
– meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit
– az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására
– az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére
– az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére
– gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.)
– nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére
– előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére
– kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást
– irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására
– a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására
– alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat
– értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat
– együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal
– értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat
– felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját
– a vezetői kompetenciák érvényesítésére
– a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni
Követelménymodulok:
– 11562-16 Táplálkozástudomány ismeretek
– 11629-16 Élelmezéstervezés
– 11627-16 Élelmezési menedzsment
– 11563-16 Minőségbiztosítás a közétkeztetésben
– 11565-16 Irányított közétkeztetés gyakorlat
– 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
– 11499-12 Foglalkoztatás II.